De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch in 2019 de betere keuze is
26 november 2019

De MacBook Pro 16 inch & waarom de MacBook Pro 15 inch in 2019 de betere keuze is

Update: Dit artikel is geschreven in November 2019. Wil je weten hoe we er in 2021 over denken? Lees dat hier!

 

In November 2019 heeft Apple de MacBook Pro 16 inch geïntroduceerd. Met deze introductie stopt Apple na een periode van 18 jaar met de verkoop van de MacBook Pro in het 15 inch formaat, zodat de 16 inch MacBook Pro deze plaats in kan nemen.

Met de komst van de MacBook Pro 16 inch heeft Apple een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo heeft de nieuwe MacBook een iets dikkere behuizing dankzij de toename in schermgrootte. Dat de body ietsjes dikker is dan zijn voorganger zal, tenzij je beide modellen naast elkaar houdt, niet tot nauwelijks opvallen. Tevens hebben de modellen een hogere opslagcapaciteit. Apple is van een maximale 4TB aan opslag naar 8TB gegaan. De basismodellen beschikken over 512GB in plaats van 256GB.

In deze blogpost leggen we uit waarom de MacBook Pro 15 inch met Touch Bar voor de meeste mensen de beste keuze is.

Toetsenbord: Geen issue meer

Met de introductie van de nieuwe MacBook Pro 16 inch heeft Apple wederom wijzigingen doorgevoerd in het toetsenbord, gelukkig is de ontvangst deze keer een stuk positiever. Veel gebruikers ondervonden problemen met het toetsenbord in voorgaande modellen waarbij Apple nog gebruik maakte van het vlindermechanisme. Het toetsenbord in de nieuwe MacBook is een combinatie van het oude schaarmechanisme van de 2015 modellen en het vlindermechanisme (butterfly) van de toetsenborden in de 2016-2019 modellen. Hiermee geeft Apple aan dat de beruchte toetsenbordproblemen verholpen zijn.

Onze ervaring is dat weinig tot geen problemen meer zijn met het toetsenbord van de 2016-2019 generatie nadat deze vervangen is. Dit is te danken aan het feit dat er een verbeterd mechanisme op de modellen geplaatst zijn.

De meeste problemen waren bekend met het 2016 model, maar deze heeft bij ons altijd een 2017 generatie toetsenbord. Het 2018 model heeft bij ons altijd een 2019 generatie toetsenbord. Zo is jouw laptop geheel vrij van eventuele issues.

Hierdoor kunnen we dus met zekerheid zeggen dat jij geen problemen zult ervaren met een bij Mac voor minder aangekochte MacBook. Er zit op alle modellen die wij verkopen een verbeterd mechanisme, waarbij de issues met het vlindermechanisme verholpen zijn.

Prestaties: Klein verschil

De Macbook Pro 16 inch heeft dezelfde generatie Intel “Coffee Lake” processoren als de 2018 en 2019 MacBook Pro 15 inch. Dat betekent dat er geen voordeel te behalen valt voor processor (CPU) intensieve taken zoals grafische vormgeving, of video- en fotobewerking. Beide processoren hebben 2.6GHz tot hun beschikking.

Is de processor voor jou het belangrijkst? Dan adviseren wij om voor een MacBook Pro 15 inch met Touch Bar te gaan.

Schermgrootte: een klein verschil

Hoewel de naam van de nieuwe MacBook Pro doet vermoeden dat er een volledige inch verschil tussen de modellen zit, is dat niet het geval. De MacBook Pro 15 inch heeft een 15,4 inch scherm, de MacBook Pro 16 inch heeft een 16.0 inch scherm. Dat betekent dat er een 0,6 inch verschil zit tussen beide modellen. Dit verschil is verwaarloosbaar en geen reden om voor een 16 inch model te gaan, de ‘screen real estate’ die je ermee wint is zo minimaal dat het niet opweegt tegen het prijsverschil.

Beide schermen hebben een display met LED achtergrondverlichting van 500 nits, de helderheid kan dus even hoog worden gezet. Uit een review op Youtube blijkt echter dat de maximale helderheid slechts 416 nits is in het nieuwe model. Een stuk lager dan de 15 inch MacBook, mogelijk om de batterij te besparen. De pixeldichtheid is nagenoeg gelijk met 224ppi (pixels per inch) tegen 220ppi op het 2015 model.

Value for money: Macbook Pro 15 inch vs MacBook Pro 16 inch

De MacBook Pro 15 inch met Touch Bar is voor het merendeel van de doeleinden ruimschoots voldoende. Deze biedt voor de gebruiker dan ook de beste ‘value for money’.

Elke MacBook Pro 15 inch uit 2018 heeft een 6-core i7 processor en een videokaart met 4GB videogeheugen. Prestaties zullen daarom ook nauwelijks afwijken van die van een MacBook Pro 16 inch. Dit terwijl het prijsverschil tussen de modellen aanzienlijk is.

De MacBook Pro 15 inch uit 2017 heeft een 4-core i7 processor en een 2GB of 4GB videokaart. Een 512GB SSD model gaat altijd gepaard met de 4GB videokaart. Dit maakt je MacBook een krachtige machine die ook uitermate geschikt is voor animaties, 3D renderingen of zware videobewerking. Kies je voor een 15 inch model uit 2017, bespaar je al gauw 700 euro ten opzichte van een MacBook Pro 16 inch uit 2019.

Tot slot heeft de MacBook Pro 15 inch 2016 ook een 4-core i7 processor en een 2GB of 4GB videokaart. Vooral met gebruiksdoeleinden zoals fotobewerking en grafisch ontwerp (Photoshop, Illustrator) is dit de beste koop. Dit zijn vooral processor-intensieve taken en de 4-core processoren van dit model zijn daar uitermate geschikt voor. Kies je voor een 2016 model, dan bespaar je zo 1000 euro ten opzichte van een MacBook Pro 16 inch!

Met een 4-core of 6-core processor, 4GB videokaart en een 512GB SSD aan boord voor minder dan 2000 euro, biedt de MacBook Pro 15 inch met Touch Bar 90% van de beleving tegen een flink prijsreductie in vergelijking met de huidige MacBook 16 inch.

De voordelen van een MacBook Pro 16 inch wegen niet op tegen de flinke meerprijs

Als je een nieuwe MacBook zoekt zijn een aantal dingen belangrijk. Het model moet niet oud aanvoelen en de Mac moet passen bij je behoeften.

Elke MacBook Pro 15 inch met Touch Bar (2016-2019) voelt aan als een splinternieuwe. Dit omdat er een letterlijk nieuwe behuizing omheen zit, en omdat de belangrijkste en nieuwste features zonder problemen werken. Op het gebied van functionaliteit lever je niets in.

Zo heb je standaard het nieuwe design met twee kleuropties. Je hebt de mooie Touch Bar en Touch ID-vingerafdrukscanner. Daarnaast heb een 15,4 inch Retina beeldscherm met dezelfde contrasten en nagenoeg dezelfde ppi-ratio (pixels per inch). Ook al deze modellen hebben dezelfde 4 USB C-poorten en grote trackpad met Force Touch.

Sterker nog, bij eerste visuele inspectie is niet zichtbaar of het een 2016, 2018 of 2019 MacBook Pro 15 inch betreft. Eén verschil is wel direct duidelijk: de prijs!

Een MacBook Pro 15 inch met Touch Bar koop je al voor 1595 euro. En die is al voldoende voor de meeste mensen.

Mac voor minder

Bij Mac voor minder zorgen wij goed voor onze klanten.  Zo ben jij altijd zeker dat je een Mac in absolute topstaat ontvangt, voor de beste prijs.

Daarnaast biedt Mac voor minder standaard 24 maanden garantie. Er zijn een aantal modellen waarbij je zelfs 3 jaar garantie krijgt, omdat er nog AppleCare op zit. Je krijgt dus een als nieuwe Mac, met volledige garantie, met een waanzinnig percentage korting t.o.v. de nieuwprijs! Tevens is de Mac al gecontroleerd op mogelijke issues, dus hoef je je geen zorgen te maken over reparatieprogramma’s, recalls, staingates en kapotte toetsenborden etc.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.