Terugroepactie MacBook Pro 15” Mid 2015
15 juli 2019

Terugroepactie MacBook Pro 15” Mid 2015

Disclaimer: Mac voor minder verkoopt geen Mid 2015 modellen meer.

Sinds 2020, verkoopt Mac voor minder geen Mid 2015 modellen meer. Deze blogpost is daarom slechts informatief.


Een tijd geleden heeft Apple een wereldwijde recall gedaan op bepaalde 15 inch MacBook Pro’s uit mid 2015. De terugroepactie vindt plaats omdat er accuproblemen zijn bij deze modellen. De kans bestaat dat de batterij oververhit raakt en deze vormt daarom een mogelijk brandgevaar.

Apple zal de accu bij de modellen waarbij ze problemen constateren gratis vervangen, de batterij zal in dit geval los vervangen worden in de bestaande topcase.Het probleem treft modellen die tussen september 2015 en februari 2017 verkocht zijn.

Op Twitter is een filmpje te vinden waarbij een rokende MacBook Pro te zien is die mogelijk getroffen is door het probleem. Op Reddit geeft hij aan dat hij de laptop aan het gebruiken was toen hij begon te roken en op een gegeven moment zelfs in brand vloog.

Tussen september 2015 en februari 2017

Om te kijken of jouw MacBook onder één van de getroffen apparaten valt, ga je linksboven naar het Apple-teken en selecteer je “over deze mac”. Als je een “MacBook Pro (Retina, Mid 2015)” hebt, kan je op Apple’s website kijken of je in aanmerking komt voor de terugroepactie. Niet alle modellen die tussen september 2015 en februari 2017 verkocht zijn vallen onder de recall, en bij sommige die er wel onder vallen is het probleem al eerder opgelost.

Mocht het zo zijn dat jouw apparaat inderdaad onder de recall valt, raadt Apple met klem aan de MacBook niet langer te gebruiken en naar de dichtsbijzijndste Apple Store te gaan, of contact op te nemen met Apple Support.

Vrijwillige terugroepactie

Het is een zogenoemde “voluntary recall” oftewel een vrijwillige terugroepactie. Hoewel het slechts een zeer klein aantal apparaten betreft dat daadwerkelijk problemen vertoont, heeft Apple uit eigen initiatief besloten dit programma te starten. Een precies aantal getroffen MacBooks is er niet, maar wij van Mac voor minder hebben dit probleem vooralsnog gelukkig niet langs zien komen bij de door ons ingekochte modellen.

In een statement dat Apple naar buiten bracht wordt het volgende gezegd:

De veiligheid van de klant is Apple’s hoogste prioriteit, en we hebben vrijwillig besloten om getroffen batterijen gratis te vervangen

Mogelijke problemen met batterijen worden sinds het Samsung Galaxy Note 7 fiasco in 2016 onder fabrikanten een stuk serieuzer genomen. Samsung heeft destijds twee keer een recall gedaan en uiteindelijk besloten de telefoon niet langer te verkopen, nadat er een groot aantal in vlammen opging. Hoewel het aantal incidenten dat plaats heeft gevonden met de MacBook heel klein lijkt te zijn, is het fijn om te weten dat Apple een terugroepactie opzet om de veiligheid van hun gebruikers te garanderen.

Apple vervangt alleen getroffen batterijen

De reparatieduur is vrij lang, omdat Apple de accu’s alleen zelf vervangt, in tegenstelling tot eerdere recalls waarbij ook Apple Service Providers de reparatie uit mochten voeren. De te verwachten reparatieduur is ongeveer drie weken, omdat de MacBook Pro wordt opgestuurd naar een facility die volledig gericht is op de recall.

Helaas voor sommige gebruikers die hopen op een nieuwe batterij terwijl deze nog in prima staat is, vervangt Apple alleen de accu’s waar tekenen zijn van aanwezigheid van het probleem. Daarnaast wordt het serienummer gecheckt om te kijken of het probleem niet al opgelost is, bij sommige gebruikers zal dit bijvoorbeeld al gebeurd zijn bij een eerder bezoek aan de Genius Bar.

Hoewel slechts een piepklein deel van de gebruikers last heeft van het probleem, is het goed dat Apple deze recall doet. Zelfs al zijn de MacBooks al 3 jaar oud, de accu zal desondanks gratis vervangen worden.

Vervanging van de batterij

Als je een MacBook hebt waarbij het probleem mogelijk aanwezig is, kan je om je batterij te laten vervangen één van de volgende stappen ondernemen:

Je MacBook Pro zal hoe dan ook naar een Apple Repair Center opgestuurd worden.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.