Terugroepactie MacBook Pro 15” Mid 2015

15 juli 2019

Terugroepactie MacBook Pro 15” Mid 2015

Disclaimer: Mac voor minder verkoopt geen Mid 2015 modellen meer.

Sinds 2020, verkoopt Mac voor minder geen Mid 2015 modellen meer. Deze blogpost is daarom slechts informatief.


Een tijd geleden heeft Apple een wereldwijde recall gedaan op bepaalde 15 inch MacBook Pro’s uit mid 2015. De terugroepactie vindt plaats omdat er accuproblemen zijn bij deze modellen. De kans bestaat dat de batterij oververhit raakt en deze vormt daarom een mogelijk brandgevaar.

Apple zal de accu bij de modellen waarbij ze problemen constateren gratis vervangen, de batterij zal in dit geval los vervangen worden in de bestaande topcase.Het probleem treft modellen die tussen september 2015 en februari 2017 verkocht zijn.

Op Twitter is een filmpje te vinden waarbij een rokende MacBook Pro te zien is die mogelijk getroffen is door het probleem. Op Reddit geeft hij aan dat hij de laptop aan het gebruiken was toen hij begon te roken en op een gegeven moment zelfs in brand vloog.

Tussen september 2015 en februari 2017

Om te kijken of jouw MacBook onder één van de getroffen apparaten valt, ga je linksboven naar het Apple-teken en selecteer je “over deze mac”. Als je een “MacBook Pro (Retina, Mid 2015)” hebt, kan je op Apple’s website kijken of je in aanmerking komt voor de terugroepactie. Niet alle modellen die tussen september 2015 en februari 2017 verkocht zijn vallen onder de recall, en bij sommige die er wel onder vallen is het probleem al eerder opgelost.

Mocht het zo zijn dat jouw apparaat inderdaad onder de recall valt, raadt Apple met klem aan de MacBook niet langer te gebruiken en naar de dichtsbijzijndste Apple Store te gaan, of contact op te nemen met Apple Support.

Vrijwillige terugroepactie

Het is een zogenoemde “voluntary recall” oftewel een vrijwillige terugroepactie. Hoewel het slechts een zeer klein aantal apparaten betreft dat daadwerkelijk problemen vertoont, heeft Apple uit eigen initiatief besloten dit programma te starten. Een precies aantal getroffen MacBooks is er niet, maar wij van Mac voor minder hebben dit probleem vooralsnog gelukkig niet langs zien komen bij de door ons ingekochte modellen.

In een statement dat Apple naar buiten bracht wordt het volgende gezegd:

De veiligheid van de klant is Apple’s hoogste prioriteit, en we hebben vrijwillig besloten om getroffen batterijen gratis te vervangen

Mogelijke problemen met batterijen worden sinds het Samsung Galaxy Note 7 fiasco in 2016 onder fabrikanten een stuk serieuzer genomen. Samsung heeft destijds twee keer een recall gedaan en uiteindelijk besloten de telefoon niet langer te verkopen, nadat er een groot aantal in vlammen opging. Hoewel het aantal incidenten dat plaats heeft gevonden met de MacBook heel klein lijkt te zijn, is het fijn om te weten dat Apple een terugroepactie opzet om de veiligheid van hun gebruikers te garanderen.

Apple vervangt alleen getroffen batterijen

De reparatieduur is vrij lang, omdat Apple de accu’s alleen zelf vervangt, in tegenstelling tot eerdere recalls waarbij ook Apple Service Providers de reparatie uit mochten voeren. De te verwachten reparatieduur is ongeveer drie weken, omdat de MacBook Pro wordt opgestuurd naar een facility die volledig gericht is op de recall.

Helaas voor sommige gebruikers die hopen op een nieuwe batterij terwijl deze nog in prima staat is, vervangt Apple alleen de accu’s waar tekenen zijn van aanwezigheid van het probleem. Daarnaast wordt het serienummer gecheckt om te kijken of het probleem niet al opgelost is, bij sommige gebruikers zal dit bijvoorbeeld al gebeurd zijn bij een eerder bezoek aan de Genius Bar.

Hoewel slechts een piepklein deel van de gebruikers last heeft van het probleem, is het goed dat Apple deze recall doet. Zelfs al zijn de MacBooks al 3 jaar oud, de accu zal desondanks gratis vervangen worden.

Vervanging van de batterij

Als je een MacBook hebt waarbij het probleem mogelijk aanwezig is, kan je om je batterij te laten vervangen één van de volgende stappen ondernemen:

Je MacBook Pro zal hoe dan ook naar een Apple Repair Center opgestuurd worden.

Terug naar blog overzicht
Misschien ook interessant voor jou...
MacBook Pro met of zonder Touch Bar?

31 mei 2018

MacBook Pro met of zonder Touch Bar?

MacBook Pro met of zonder Touch Bar De snelle en krachtige MacBook Pro modellen vanaf 2016 beschikken optioneel over een Touch Bar. Maar wat is een Touch Bar eigenlijk?

Verder lezen: MacBook Pro met of zonder Touch Bar?
Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

23 april 2018

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij? Jij bent vast op zoek naar een betaalbare en goede MacBook, waar je goed op kunt werken: video’s en foto’s bewerken, grafisch vormgeven en niet

Verder lezen: Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Conditie van het Apple product

Geen concessies in kwaliteit. Wél de tweedehands prijs.

Mac voor minder staat bekend om de perfecte product conditie. Ons aanbod biedt wél de tweedehands prijs, zonder concessies in kwaliteit. Dat is heel belangrijk. Daarom tref je bij ons – in tegenstelling tot andere aanbieders – enkel 5 sterren conditie producten aan.

Je kan er dus – altijd – vanuit gaan dat de gekozen MacBook altijd in perfecte staat is.

Waar betekent de 5 sterren conditie?

Kort gezegd: als nieuw. In veel gevallen wijkt de MacBook letterlijk 0,0 af van een splinternieuwe en ziet men niet eens het verschil. Maar om het toch nader toe te lichten, bespreken we hier een aantal aspecten waar elke 5 sterren conditie MacBook aan moet voldoen.

MacBook Pro:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

De topcase is het onderdeel dat het toetsenbord, trackpad, speakers en batterij omvat. Doordat deze regelmatig vervangen is, ontvang je effectief écht een vrijwel nieuwe Mac.

Uiteraard is de topcase (behuizing incl toetsenbord, trackpad en batterij) lang niet altijd vervangen. Deze is vaak nog in absolute nieuwstaat!  Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:

MacBook Air:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij MacBook Air modellen wordt er extra nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat de MacBook perfect is.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie: