MacBook Pro 16 inch: Waarom dit de beste keuze is in 2021

1 maart 2021

MacBook Pro 16 inch: Waarom dit de beste keuze is in 2021

Met de lancering van de MacBook Pro 16 inch in November 2019 kwam er veel verandering. Apple’s meest krachtige portable Mac werd flink aangepakt. Maar waren deze veranderingen het ook waard? En, welke moet je nu in 2021 kopen?

Om daar achter te komen, kijken we naar de verschillen (vergelijk met de MacBook Pro 15 inch). We letten vooral op het toetsenbord, standaarduitrusting, upgradability en het prijsverschil bij macvoorminder.nl.

Nieuwe Magic Keyboard in de MacBook Pro 16 inch

We kunnen er niet omheen, het toetsenbord. Apple heeft het toetsenbord bij de introductie van de MacBook Pro 16 inch vervangen voor het ‘magic keyboard’. Dit is het schaarmechanisme welke ook te vinden is modellen van 2015 of ouder. De verandering van dit toetsenbord zou problemen moeten oplossen met plakkende toetsen of toetsen met dubbele aanslag. Ook was er veel te doen om het onnodige ‘lawaai’ dat het vlindermechanisme (2016-2019) kon produceren.

Nou, wat typt dat weer fijn. Het is absoluut waar dat het toetsenbord van de MacBook Pro 16 inch aanzienlijk verbeterd is. De kans op defecten is nihil en de toetsen staat weer iets verder uit elkaar. Ook heb je echt meer veerkracht (travel) waardoor je het gevoel hebt dat je de toetsen ook echt indrukt. Dit zorgt er ook voor dat er meer ruimte is tussen het mechanisme en de toets zelf. Vuil leidt nu – veel – minder snel tot een haperende toets. Fijn!

Dus is het toetsenbord écht beter? Ja, veel beter!

In de basis: méer voor hetzelfde geld.

Iets waar veel mensen overheen kijken, is dat de ‘standaard uitrusting’ van een MacBook Pro 16 inch aanzienlijk verbeterd is wanneer vergeleken met een MacBook Pro 15 inch. Apple introduceerde nu voor het eerst een 512GB SSD als minimale opslagcapaciteit. Dit was een optie (t.o.v. standaard 256GB) bij de MacBook Pro 15 inch waar je al snel een paar honderd euro voor moest betalen.

Ook werd een grote verbetering doorgevoerd in de speakers. De MacBook Pro 16 inch kreeg zes geavanceerde speakers met force-cancelling woofers. De 15-inch heeft alleen stereospeakers met een groot dynamisch bereik. In de praktijk is dit verschil echt aanzienlijk!

De MacBook Pro 15 inch heeft een 15,4 inch scherm, de MacBook Pro 16 inch heeft een 16.0 inch scherm. Dat betekent dat er een 0,6 inch verschil zit tussen beide modellen. Dit verschil is niet groot, maar levert wel iets meer ‘screen real estate’.

Upgradability: Dit is GROOT verschil (voor de Pro gebruiker)!

Dit is waar de MacBook Pro 16 inch echt laat zien dat het een grote stap voorwaarts is. Bij de introductie van dit model, zijn er ook een hele nieuwe ‘set’ aan optionele specificaties geïntroduceerd. Zo is het nu mogelijk om tot maar liefst 64GB aan werkgeheugen (RAM) te hebben! Het maximum bij de MacBook Pro 15 inch is 32GB aan werkgeheugen.

Een andere grote – zeer waardevolle – verandering heeft betrekking op de videokaart. Voor het eerst, is het mogelijk om 8GB aan videogeheugen te configuren in de MacBook Pro 16 inch. Dit zorgt ervoor de professionele gebruiker aanzienlijke winst kan behalen voor zijn of haar workflow.

Als laatste kan er nu maximaal 8TB aan opslag geconfigureerd worden. Een gigantische hoeveelheid opslagcapaciteit die ervoor zorgt dat je werkelijk nooit, maar dan ook nooit meer externe schijven nodig hebt.

Prijsverschil met de MacBook Pro 15 inch: Kleiner dan je denkt!

De MacBook Pro 16 inch is inmiddels alweer zo’n 1,5 jaar op de markt. Dit zorgt ervoor dat prijzen dalen. Hierdoor is het nu – in 2021 – slimmer om te kiezen voor een MacBook Pro 16 inch. Ik leg graag uit hoe dat zit!

Elke MacBook Pro 15 inch uit 2018/2019 heeft een 6-core i7 processor en een videokaart met 4GB videogeheugen. Prestaties zullen daarom ook niet heel veel afwijken van die van een MacBook Pro 16 inch. Dat klopt!

Echter kost een MacBook Pro 15 inch van 2018 of 2019 nog altijd zo’n €1.595,00 tot €2.395,00. Terwijl een MacBook Pro 16 inch nu al begint bij €1.850,00!  Dat betekent dat het prijsverschil tussen een 15 inch en 16 inch model in veel gevallen vaak nét aan €250,00 is!

Conclusie: de MacBook Pro 16 inch is nu de béste keuze.

Als je nu in de markt bent voor een groter formaat MacBook Pro, dan doe je er nu het best aan om voor de MacBook Pro 16 inch te gaan. De verbeteringen in het toetsenbord, speakers, standaard uitrusting en de scherpere prijs zorgen ervoor dat deze in 2021 dit beste keuze is.

Voor de meeste mensen is de “standaard” variant van het grotere formaat MacBook Pro al voldoende. Hierdoor is voor de meeste mensen het prijsverschil (t.o.v. een 15 inch) in 2021 kleiner dan ooit tevoren!

Als je een professional bent, dan is de 16 inch ook de betere keuze. Je kan kiezen uit meer (voor jouw workflow) belangrijke features. Een videokaart met 8GB aan videogeheugen kan jouw renders in Final Cut Pro aanzienlijk versnellen!

Mac voor minder: Meest ruime aanbod in MacBook Pro 16 inch.

Met trots kunnen wij vermelden dat macvoorminder.nl altijd het meest ruime aanbod heeft aan MacBook Pro 16 inch modellen. Bij ons kan je terecht van het basismodel tot aan de meest uitgebreide variant. Dit onderscheid ons van andere aanbieders!

Elke (tweedehands) MacBook Pro 16 inch is als nieuw en komt met 24 maanden garantie. Je krijgt bij ons een gigantische korting maar wél de kwaliteit van nieuw!

Terug naar blog overzicht
Misschien ook interessant voor jou...
Apple’s nieuwe toetsenbord met vlindermechanisme

5 juli 2018

Apple’s toetsenbord met vlindermechanisme

Apple’s nieuwe toetsenbord met vlindermechanisme haalt krantenkoppen, helaas niet altijd positief. Wat is er precies aan de hand en is de commotie

Verder lezen: Apple’s toetsenbord met vlindermechanisme
Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

18 juli 2018

Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten? De kans is groot dat je het al eerder langs hebt zien komen.

Verder lezen: Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

Geen concessies in kwaliteit. Wél de tweedehands prijs.

Mac voor minder staat bekend om de perfecte product conditie. Ons aanbod biedt wél de tweedehands prijs, zonder concessies in kwaliteit. Dat is heel belangrijk. Daarom tref je bij ons – in tegenstelling tot andere aanbieders – enkel 5 sterren conditie producten aan.

Je kan er – altijd – dus vanuit gaan dat de gekozen MacBook altijd in perfecte staat is.

Waar betekent de 5 sterren conditie?

Kort gezegd: als nieuw. In veel gevallen wijkt de MacBook letterlijk 0,0 af van een splinternieuwe en ziet men niet eens het verschil. Maar om het toch nader toe te lichten, bespreken we hier een aantal aspecten waar elke 5 sterren conditie MacBook aan moet voldoen.

MacBook Pro:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (zonder slijtage!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de Mac voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:

MacBook Air:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij MacBook Air modellen wordt er ook nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat de MacBook perfect is.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:

Labels: kies de MacBook die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Beste keuze

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als beste keuze.

Een voorbeeld is de MacBook Pro 13 inch (2020) met 16GB werkgeheugen en 512GB SSD.  Voorzien van 16GB aan werkgeheugen én een grote 512GB opslagschijf. Combineer dat met een recent modeljaar (2020) én een prijs van €1250. Hiermee is dit de beste keuze.

Bij de ‘beste keuze’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €2195,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Studietip

Dit is onze ‘tip‘ voor de studie. Een MacBook met dit label is vaak een goed alternatief voor de ‘typische’ student. Daarmee houden we rekening dat de MacBook zich staande moet houden met taken zoals internetten, mail en tekstverwerking. Maar ook perfect is voor Netflix-en, Spotify of een statistisch programma zoals SPSS.