Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

18 juli 2018

Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten?

De kans is groot dat je het al eerder langs hebt zien komen. “Staingate”, een probleem waarbij de anti-reflectiecoating van de MacBook Pro-serie laptops met Retina scherm loslaat. In dit artikel lees je over het coating probleem, of je er iets aan kan doen om het te voorkomen, en over Apple’s reparatieprogramma.

Op het WWDC in 2012 introduceerde Apple een nieuw scherm voor hun MacBook Pro-serie, met een hogere pixeldichtheid en betere kleurweergave dan de schermen die ze in eerdere series gebruikten. Het nieuwe scherm had een pixeldichtheid van 220ppi, waardoor Apple hun nieuwe MacBooks op de markt kon brengen als notebooks met hoogste aantal pixels beschikbaar over de hele wereld. Veel laptops hadden een Full-HD resolutie van 1920×1080, maar Apple kwam met een sterke concurrent met hun Retina-resolutie van 2880×1800 pixels (2560×1600 bij het 13-inch model). Het Retina scherm werd al eerder op de markt gebracht dan 2012. De iPhone 4, die in 2010 op geïntroduceerd werd, was het eerste apparaat van Apple met een Retina-display.

Het Retina scherm wordt zo genoemd omdat je met het blote oog de onderlinge pixels vanaf kijkafstand niet zal kunnen onderscheiden. Een Retina scherm heeft geen vast aantal pixels per inch. Vrijwel ieder apparaat met Retina scherm heeft een eigen pixeldichtheid, omdat Apple rekening houdt met de kijkafstand. Een gemiddeld iPhone scherm heeft een pixeldichtheid van 327 pixels per inch, omdat je je telefoon vaak van dichtbij bekijkt, terwijl je vaak op grotere afstand zit van je MacBook. De iPad zit hier tussenin qua pixeldichtheid, met 264ppi. Retina scherm hebben hogere contrast ratio’s, diepere zwart kleuren, een hogere kijkhoek door IPS-technologie en tot 75% minder reflectie dan andere glossy schermen.

Problemen met coating

Apple heeft bij de Retina schermen gebruik gemaakt van een nieuwe coating. Dit is de coating die voor minder reflectie en “glare” zorgt. Helaas zorgt het bij een toenemend aantal gebruikers ook voor andere problemen. De coating van het scherm laat namelijk deels los. Helaas zijn er weinig stappen die je kunt ondernemen om dit probleem te voorkomen, wel wordt er op het MacRumors Forum gesproken over het plaatsen van een doekje of papier tussen je scherm en het toetsenbord om de kans op “staingate” zoveel mogelijk te minimaliseren. Daarnaast wordt het aangeraden door Apple je scherm schoon te houden en zo min mogelijk aan te raken met je vingers. Je vettige huid kan slecht zijn voor de coating.

Heb jij last van het coating probleem? Dan kan je het volgende zelf doen:

Je zult je computer hiervoor moeten laten repareren bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. De coating is namelijk niet los te vervangen, er zal een geheel nieuw scherm geplaatst worden. Hoewel er op Youtube enkele filmpjes te vinden zijn van mensen die het probleem “verhelpen”, is dit absoluut niet aan te raden, want het enige dat ze doen is de gehele coating verwijderen. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van het scherm achteruit gaat. Je zult veel last krijgen van reflectie. Dit is ook niet aan te raden en geen oplossing!

Het coating probleem doet zich voor bij de volgende modellen:

 • MacBook Pro (13-inch, Early 2013)
 • MacBook Pro (15-inch, Early 2013)
 • MacBook Pro (13-inch, Late 2013)
 • MacBook Pro (15-inch, Late 2013)
 • MacBook Pro (13-inch, Mid 2014)
 • MacBook Pro (15-inch, Mid 2014)
 • MacBook Pro (13-inch, Early 2015)
 • MacBook Pro (15-inch, Mid 2015)
 • MacBook Pro (13-inch, 2016)
 • MacBook Pro (15-inch, 2016)
 • MacBook Pro (13-inch, 2017)
 • MacBook Pro (15-inch, 2017)

Let wel: Het coating probleem is geen erkend probleem bij 2018 of nieuwere modellen. Apple heeft de coating aanzienlijk verbeterd bij deze modeljaren waardoor dit probleem in mindere mate voorkomt.

Kies dus voor een MacBook Pro 16 inch of MacBook Pro 13 inch (2020) , dan heb je hier geen risico op!

Reparatieprogramma van Apple voor vervanging

Gelukkig is Apple een reparatieprogramma begonnen voor bovenstaande modellen. Apple heeft geen aanvullende informatie op hun “Programma’s voor vervanging en aanvullende reparatie” pagina staan, maar je kunt contact opnemen met AppleCare als jij last hebt van “staingate” en gebruik wilt maken van het reparatieprogramma. Apple heeft tegenover MacRumors verklaard dat dit reparatieprogramma intern wordt afgehandeld en brengt geen verdere informatie naar buiten.

Heeft jouw MacBook een coating probleem gehad?

Had jij last van het coating probleem en heb je al voor Apple’s reparatieprogramma je scherm laten vervangen? Via AppleCare kan je contact opnemen met Apple en mogelijk krijg je het uitgegeven bedrag terug. De reparatie dient dan wel uitgevoerd te zijn bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. Je hebt tot 4 jaar na aankoop recht op deze verlengde garantie.

Wil je zien welk model MacBook jij hebt en of deze onder het reparatieprogramma van Apple valt? Ga naar het Apple-teken linksboven en klik op “over deze Mac”. Op het geselecteerde tabje “Overzicht” staat onder je macOS softwareversie vermeld uit welk jaar je MacBook komt.

Kopen bij Mac voor minder: geen coating probleem!

Als je besluit je MacBook bij macvoorminder.nl te kopen, weet je dat je een Mac in de allerbeste conditie krijgt. Alle Macs zijn nagelopen op mogelijke beschadigingen of problemen. Mac voor minder kan je garanderen dat je een Mac ontvangt voor de beste prijs in de nieuwstaat.

Mac voor minder controleert elke Mac op alle technische defecten en bekende problemen. Daarnaast verkopen we alleen de meest recente modellen. Zo kun je er zeker van de jij de nieuwste Mac ontvangt die in topstaat verkeerd. Alle mogelijke problemen, ook de schermcoating, zijn voor jou al opgelost.

Kwaliteit en service!

Mac voor minder garandeert je een Mac die ofwel 100% als nieuw is. Elke Mac wordt geleverd met nieuwe lader en gratis sleeve (hoes). Daarnaast krijg heb je minstens 24 maanden garantie. Een groot deel van het aanbod heeft echter een nog veel langer lopende garantie omdat de Apple Care nog geldig is.

Terug naar blog overzicht
Misschien ook interessant voor jou...
2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!

11 april 2018

2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!

2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen! Student, werkende of hobbyist? Een MacBook Pro is er in principe voor allemaal. Een MacBook Pro 15 inch van Apple kopen voor een zo

Verder lezen: 2ehands MacBook Pro 15 inch kopen? Lees hier de voordelen!
Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

23 april 2018

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij? Jij bent vast op zoek naar een betaalbare en goede MacBook, waar je goed op kunt werken: video’s en foto’s bewerken, grafisch vormgeven en niet

Verder lezen: Welk model MacBook Pro 15 inch past bij mij?

Geen concessies in kwaliteit. Wél de tweedehands prijs.

Mac voor minder staat bekend om de perfecte product conditie. Ons aanbod biedt wél de tweedehands prijs, zonder concessies in kwaliteit. Dat is heel belangrijk. Daarom tref je bij ons – in tegenstelling tot andere aanbieders – enkel 5 sterren conditie producten aan.

Je kan er – altijd – dus vanuit gaan dat de gekozen MacBook altijd in perfecte staat is.

Waar betekent de 5 sterren conditie?

Kort gezegd: als nieuw. In veel gevallen wijkt de MacBook letterlijk 0,0 af van een splinternieuwe en ziet men niet eens het verschil. Maar om het toch nader toe te lichten, bespreken we hier een aantal aspecten waar elke 5 sterren conditie MacBook aan moet voldoen.

MacBook Pro:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook Pro. Deze moet perfect zijn (als nieuw), anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (zonder slijtage!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de Mac voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:

MacBook Air:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij MacBook Air modellen wordt er ook nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat de MacBook perfect is.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:

Labels: kies de MacBook die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Beste keuze

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als beste keuze.

Een voorbeeld is de MacBook Pro 13 inch (2020) met 16GB werkgeheugen en 512GB SSD.  Voorzien van 16GB aan werkgeheugen én een grote 512GB opslagschijf. Combineer dat met een recent modeljaar (2020) én een prijs van €1250. Hiermee is dit de beste keuze.

Bij de ‘beste keuze’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €2195,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Studietip

Dit is onze ‘tip‘ voor de studie. Een MacBook met dit label is vaak een goed alternatief voor de ‘typische’ student. Daarmee houden we rekening dat de MacBook zich staande moet houden met taken zoals internetten, mail en tekstverwerking. Maar ook perfect is voor Netflix-en, Spotify of een statistisch programma zoals SPSS.