Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm
18 juli 2018

Staingate, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm

“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten?

De kans is groot dat je het al eerder langs hebt zien komen. “Staingate”, een probleem waarbij de anti-reflectiecoating van de MacBook Pro-serie laptops met Retina scherm loslaat. In dit artikel lees je over het coating probleem, of je er iets aan kan doen om het te voorkomen, en over Apple’s reparatieprogramma.

Op het WWDC in 2012 introduceerde Apple een nieuw scherm voor hun MacBook Pro-serie, met een hogere pixeldichtheid en betere kleurweergave dan de schermen die ze in eerdere series gebruikten. Het nieuwe scherm had een pixeldichtheid van 220ppi, waardoor Apple hun nieuwe MacBooks op de markt kon brengen als notebooks met hoogste aantal pixels beschikbaar over de hele wereld. Veel laptops hadden een Full-HD resolutie van 1920×1080, maar Apple kwam met een sterke concurrent met hun Retina-resolutie van 2880×1800 pixels (2560×1600 bij het 13-inch model). Het Retina scherm werd al eerder op de markt gebracht dan 2012. De iPhone 4, die in 2010 op geïntroduceerd werd, was het eerste apparaat van Apple met een Retina-display.

Het Retina scherm wordt zo genoemd omdat je met het blote oog de onderlinge pixels vanaf kijkafstand niet zal kunnen onderscheiden. Een Retina scherm heeft geen vast aantal pixels per inch. Vrijwel ieder apparaat met Retina scherm heeft een eigen pixeldichtheid, omdat Apple rekening houdt met de kijkafstand. Een gemiddeld iPhone scherm heeft een pixeldichtheid van 327 pixels per inch, omdat je je telefoon vaak van dichtbij bekijkt, terwijl je vaak op grotere afstand zit van je MacBook. De iPad zit hier tussenin qua pixeldichtheid, met 264ppi. Retina scherm hebben hogere contrast ratio’s, diepere zwart kleuren, een hogere kijkhoek door IPS-technologie en tot 75% minder reflectie dan andere glossy schermen.

Problemen met coating

Apple heeft bij de Retina schermen gebruik gemaakt van een nieuwe coating. Dit is de coating die voor minder reflectie en “glare” zorgt. Helaas zorgt het bij een toenemend aantal gebruikers ook voor andere problemen. De coating van het scherm laat namelijk deels los. Helaas zijn er weinig stappen die je kunt ondernemen om dit probleem te voorkomen, wel wordt er op het MacRumors Forum gesproken over het plaatsen van een doekje of papier tussen je scherm en het toetsenbord om de kans op “staingate” zoveel mogelijk te minimaliseren. Daarnaast wordt het aangeraden door Apple je scherm schoon te houden en zo min mogelijk aan te raken met je vingers. Je vettige huid kan slecht zijn voor de coating.

Heb jij last van het coating probleem? Dan kan je het volgende zelf doen:

Je zult je computer hiervoor moeten laten repareren bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. De coating is namelijk niet los te vervangen, er zal een geheel nieuw scherm geplaatst worden. Hoewel er op Youtube enkele filmpjes te vinden zijn van mensen die het probleem “verhelpen”, is dit absoluut niet aan te raden, want het enige dat ze doen is de gehele coating verwijderen. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van het scherm achteruit gaat. Je zult veel last krijgen van reflectie. Dit is ook niet aan te raden en geen oplossing!

Het coating probleem doet zich voor bij de volgende modellen:

  • MacBook Pro (13-inch, Early 2013)
  • MacBook Pro (15-inch, Early 2013)
  • MacBook Pro (13-inch, Late 2013)
  • MacBook Pro (15-inch, Late 2013)
  • MacBook Pro (13-inch, Mid 2014)
  • MacBook Pro (15-inch, Mid 2014)
  • MacBook Pro (13-inch, Early 2015)
  • MacBook Pro (15-inch, Mid 2015)
  • MacBook Pro (13-inch, 2016)
  • MacBook Pro (15-inch, 2016)
  • MacBook Pro (13-inch, 2017)
  • MacBook Pro (15-inch, 2017)

Let wel: Het coating probleem is geen erkend probleem bij 2018 of nieuwere modellen. Apple heeft de coating aanzienlijk verbeterd bij deze modeljaren waardoor dit probleem in mindere mate voorkomt.

Kies dus voor een MacBook Pro 16 inch of MacBook Pro 13 inch (2020) , dan heb je hier geen risico op!

Reparatieprogramma van Apple voor vervanging

Gelukkig is Apple een reparatieprogramma begonnen voor bovenstaande modellen. Apple heeft geen aanvullende informatie op hun “Programma’s voor vervanging en aanvullende reparatie” pagina staan, maar je kunt contact opnemen met AppleCare als jij last hebt van “staingate” en gebruik wilt maken van het reparatieprogramma. Apple heeft tegenover MacRumors verklaard dat dit reparatieprogramma intern wordt afgehandeld en brengt geen verdere informatie naar buiten.

Heeft jouw MacBook een coating probleem gehad?

Had jij last van het coating probleem en heb je al voor Apple’s reparatieprogramma je scherm laten vervangen? Via AppleCare kan je contact opnemen met Apple en mogelijk krijg je het uitgegeven bedrag terug. De reparatie dient dan wel uitgevoerd te zijn bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. Je hebt tot 4 jaar na aankoop recht op deze verlengde garantie.

Wil je zien welk model MacBook jij hebt en of deze onder het reparatieprogramma van Apple valt? Ga naar het Apple-teken linksboven en klik op “over deze Mac”. Op het geselecteerde tabje “Overzicht” staat onder je macOS softwareversie vermeld uit welk jaar je MacBook komt.

Kopen bij Mac voor minder: geen coating probleem!

Als je besluit je MacBook bij macvoorminder.nl te kopen, weet je dat je een Mac in de allerbeste conditie krijgt. Alle Macs zijn nagelopen op mogelijke beschadigingen of problemen. Mac voor minder kan je garanderen dat je een Mac ontvangt voor de beste prijs in de nieuwstaat.

Mac voor minder controleert elke Mac op alle technische defecten en bekende problemen. Daarnaast verkopen we alleen de meest recente modellen. Zo kun je er zeker van de jij de nieuwste Mac ontvangt die in topstaat verkeerd. Alle mogelijke problemen, ook de schermcoating, zijn voor jou al opgelost.

Kwaliteit en service!

Mac voor minder garandeert je een Mac die ofwel 100% als nieuw is. Daarnaast heb je minimaal 24 maanden garantie op alles wat wij verkopen.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.