MacBook kopen tijdens corona: Hoe en wat?
“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten? De kans is...
Dit artikel lezen Verder lezen: MacBook kopen tijdens corona: Hoe en wat?De kans is groot dat je het al eerder langs hebt zien komen. “Staingate”, een probleem waarbij de anti-reflectiecoating van de MacBook Pro-serie laptops met Retina scherm loslaat. In dit artikel lees je over het coating probleem, of je er iets aan kan doen om het te voorkomen, en over Apple’s reparatieprogramma.
Op het WWDC in 2012 introduceerde Apple een nieuw scherm voor hun MacBook Pro-serie, met een hogere pixeldichtheid en betere kleurweergave dan de schermen die ze in eerdere series gebruikten. Het nieuwe scherm had een pixeldichtheid van 220ppi, waardoor Apple hun nieuwe MacBooks op de markt kon brengen als notebooks met hoogste aantal pixels beschikbaar over de hele wereld. Veel laptops hadden een Full-HD resolutie van 1920×1080, maar Apple kwam met een sterke concurrent met hun Retina-resolutie van 2880×1800 pixels (2560×1600 bij het 13-inch model). Het Retina scherm werd al eerder op de markt gebracht dan 2012. De iPhone 4, die in 2010 op geïntroduceerd werd, was het eerste apparaat van Apple met een Retina-display.
Het Retina scherm wordt zo genoemd omdat je met het blote oog de onderlinge pixels vanaf kijkafstand niet zal kunnen onderscheiden. Een Retina scherm heeft geen vast aantal pixels per inch. Vrijwel ieder apparaat met Retina scherm heeft een eigen pixeldichtheid, omdat Apple rekening houdt met de kijkafstand. Een gemiddeld iPhone scherm heeft een pixeldichtheid van 327 pixels per inch, omdat je je telefoon vaak van dichtbij bekijkt, terwijl je vaak op grotere afstand zit van je MacBook. De iPad zit hier tussenin qua pixeldichtheid, met 264ppi. Retina scherm hebben hogere contrast ratio’s, diepere zwart kleuren, een hogere kijkhoek door IPS-technologie en tot 75% minder reflectie dan andere glossy schermen.
Apple heeft bij de Retina schermen gebruik gemaakt van een nieuwe coating. Dit is de coating die voor minder reflectie en “glare” zorgt. Helaas zorgt het bij een toenemend aantal gebruikers ook voor andere problemen. De coating van het scherm laat namelijk deels los. Helaas zijn er weinig stappen die je kunt ondernemen om dit probleem te voorkomen, wel wordt er op het MacRumors Forum gesproken over het plaatsen van een doekje of papier tussen je scherm en het toetsenbord om de kans op “staingate” zoveel mogelijk te minimaliseren. Daarnaast wordt het aangeraden door Apple je scherm schoon te houden en zo min mogelijk aan te raken met je vingers. Je vettige huid kan slecht zijn voor de coating.
Heb jij last van het coating probleem? Dan kan je het volgende zelf doen:
Je zult je computer hiervoor moeten laten repareren bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. De coating is namelijk niet los te vervangen, er zal een geheel nieuw scherm geplaatst worden. Hoewel er op Youtube enkele filmpjes te vinden zijn van mensen die het probleem “verhelpen”, is dit absoluut niet aan te raden, want het enige dat ze doen is de gehele coating verwijderen. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van het scherm achteruit gaat. Je zult veel last krijgen van reflectie. Dit is ook niet aan te raden en geen oplossing!
Het coating probleem doet zich voor bij de volgende modellen:
Let wel: Het coating probleem is geen erkend probleem bij 2018 of nieuwere modellen. Apple heeft de coating aanzienlijk verbeterd bij deze modeljaren waardoor dit probleem in mindere mate voorkomt.
Kies dus voor een MacBook Pro 16 inch of MacBook Pro 13 inch (2020) , dan heb je hier geen risico op!
Gelukkig is Apple een reparatieprogramma begonnen voor bovenstaande modellen. Apple heeft geen aanvullende informatie op hun “Programma’s voor vervanging en aanvullende reparatie” pagina staan, maar je kunt contact opnemen met AppleCare als jij last hebt van “staingate” en gebruik wilt maken van het reparatieprogramma. Apple heeft tegenover MacRumors verklaard dat dit reparatieprogramma intern wordt afgehandeld en brengt geen verdere informatie naar buiten.
Had jij last van het coating probleem en heb je al voor Apple’s reparatieprogramma je scherm laten vervangen? Via AppleCare kan je contact opnemen met Apple en mogelijk krijg je het uitgegeven bedrag terug. De reparatie dient dan wel uitgevoerd te zijn bij Apple of een door Apple erkende serviceprovider. Je hebt tot 4 jaar na aankoop recht op deze verlengde garantie.
Wil je zien welk model MacBook jij hebt en of deze onder het reparatieprogramma van Apple valt? Ga naar het Apple-teken linksboven en klik op “over deze Mac”. Op het geselecteerde tabje “Overzicht” staat onder je macOS softwareversie vermeld uit welk jaar je MacBook komt.
Als je besluit je MacBook bij macvoorminder.nl te kopen, weet je dat je een Mac in de allerbeste conditie krijgt. Alle Macs zijn nagelopen op mogelijke beschadigingen of problemen. Mac voor minder kan je garanderen dat je een Mac ontvangt voor de beste prijs in de nieuwstaat.
Mac voor minder controleert elke Mac op alle technische defecten en bekende problemen. Daarnaast verkopen we alleen de meest recente modellen. Zo kun je er zeker van de jij de nieuwste Mac ontvangt die in topstaat verkeerd. Alle mogelijke problemen, ook de schermcoating, zijn voor jou al opgelost.
Mac voor minder garandeert je een Mac die ofwel 100% als nieuw is. Daarnaast heb je minimaal 24 maanden garantie op alles wat wij verkopen.
Terug naar blog overzicht“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten? De kans is...
Dit artikel lezen Verder lezen: MacBook kopen tijdens corona: Hoe en wat?“Staingate“, het coating probleem van Apple’s MacBook met Retina scherm, wat is belangrijk om hierover te weten? De kans is...
Dit artikel lezen Verder lezen: Apple’s toetsenbord met vlindermechanisme