De belangrijkste upgrades van de MacBook Pro 2018

Hoewel bij de WWDC 2018 van Apple de focus vooral op nieuwe software lag, kreeg de MacBook Pro 2018 toch een aantal belangrijke updates ten opzichte van zijn voorgangers. Waarom kreeg de MacBook geen aandacht op het WWDC? Dit is vooral te danken aan het feit dat, hoewel de MacBook op het gebied van specificaties een aanzienlijke boost heeft gekregen, de laptop veel overeenkomsten heeft met die van 2016 en 2017.

Hoewel de MacBooks elk jaar een vernieuwing krijgen kan je je afvragen in hoeverre het nuttig is om over te stappen op het nieuwste model. Waarin is de MacBook Pro 2018 verbeterd in vergelijking met zijn voorgangers en is het de moeite waard om te updaten? Dat lees je in dit artikel.

De snelste MacBook ooit

Dat Apple’s claims met betrekking tot de snelheid van de nieuwe serie MacBook Pro’s klopt, daar hoef je niet over te twijfelen. Ook dit jaar werden de snelste MacBooks tot op heden uitgebracht. Hogere schrijfsnelheden en verschillende nieuwe functies die vooral gericht zijn op professionals maken de MacBook Pro 2018 “de meest geavanceerde Mac notebook tot nu toe”, volgens Apple zelf. Voor de gemiddelde gebruiker lijkt de MacBook Pro 2018 geen schokkende verbeteringen te brengen, maar de echte poweruser kan zeker blij zijn met de introductie van Apple’s nieuwe MacBook Pro.

Quad-core of 6-core processor

Wanneer we ervan uitgaan dat een consument kiest voor de meest geavanceerde versie van de nieuwe MacBook Pro-lijn, zal deze voorzien zijn van een quad-core 2,7-GHz Intel Core i7 processor bij het 13 inch MacBook Pro model, tegenover de 3,1-GHz dual core i5 van het voorgaande model. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een 2,3-GHz quad-core processor met een Intel i5 processor. Een absolute boost op het gebied van power voor de videobewerkers en grafisch ontwerpers onder ons. Bij de 15 inch MacBook Pro heeft er zelfs een upgrade plaatsgevonden van de quad-core 3,1 GHz processor naar de 6-core Intel Core i9 2,9 GHz processor in het meest geavanceerde model. Bij het standaard 15 inch model zit een 2,2 GHz of 2,6 GHz i7 Intel Core processor.

Verdubbeld werkgeheugen

Omdat de nieuwe MacBook Pro 2018 gebruik maakt van DDR4-geheugen, ten opzichte van de LPDDR3-geheugen (low power DDR3) in de MacBook Pro’s uit 2017 en 2016, is deze iets minder zuinig dan deze modellen, maar heeft hij wel ondersteuning voor maximaal 32GB werkgeheugen ten opzichte van de maximale 16GB werkgeheugen in de 2016 en 2017 modellen. Voor veel gebruikers zal dit misschien een beetje overkill zijn, maar er zal een selecte groep gebruikers zijn dat hier absoluut heel blij mee is.

SSD-schijf

Waar voorgangers al een razendsnelle SSD-schijf hadden, is dit in de nieuwe MacBook-serie verbeterd tot een schijf die tot zes keer sneller leest en schrijft, met snelheden tot wel 3 gigabyte per seconde. Ook de grootte van de schijf is op het gebied van opslag verbeterd. Waar de opslagschijf in de vorige generatie tot ‘maar’ 1 terabyte ging, is deze nu verhoogd naar 4 terabyte in het 15 inch model en 2 terabyte in het 13 inch model. Meer dan genoeg ruimte om al je films, games, foto’s, programma’s muziek op kwijt te kunnen.

De T2-chip

In de MacBook Pro uit 2016 werd de T1-chip geïntroduceerd, om de Touch Bar en Touch ID aan te sturen. De T2-chip stuurt echter behalve deze onderdelen ook de SSD-schijf aan. Hierdoor is de flashopslag nóg sneller dan zijn voorgangers. Dit is vooral voor de gebruikers die veel met grote bestanden werken van belang, zij zullen een aanzienlijk verschil merken ten opzichte van de voorgaande MacBook Pro’s.

Het beruchte vlindermechanisme

Je hebt het vast al voorbij zien komen; de problemen die gebruikers met het vlindermechanisme in het nieuwe toetsenbord hadden toen deze in 2016 geïntroduceerd werd. Vuil leek zich tussen de toetsen te nestelen waardoor deze niet meer goed werkten. Daarnaast was de luide “klik”-feedback voor een groot aantal gebruikers een bron van irritatie. Deze feedback, en het probleem met het vuil wat tussen de toetsen kwam is aanzienlijk verminderd door het aanbrengen van een dunne rubberen laag silicone membraan om het mechanisme. tussen de toetsen en het mechanisme.

Beeldscherm

Het True Tone display, voor velen bekend van hun iPhone of iPad. In 2017 werd True Tone als eerst geïntroduceerd op de iPad Pro 10,5 inch en 12,9 inch. True Tone houdt in dat het witbalans van je display afgestemd wordt op je omgevingslicht. Zit je in een kamer met wit TL-licht? Dan zal je scherm witter kleuren. Ben je ’s avonds aan het werk in het kaarslicht? Dan zal het True Tone display je kleuren geliger weergeven waardoor de kleuren natuurlijker en nauwkeuriger lijken op basis van je locatie. iPhone X-gebruikers en iPad Pro-gebruikers zullen dit vooral waarderen, omdat zij de kracht van het True Tone display al kennen.

De specificaties op een rijtje

De specs van de MacBook Pro 2018 15 inch zijn als volgt:

 • Een 6-core Intel i7 en Core i9 processor met 2.9 GHz en Turbo Boost tot 4.8 GHz
 • Tot 32GB DDR4-geheugen
 • Een krachtige Radeon Pro grafische kaart met 4 GB videogeheugen
 • Tot 4 terabyte SSD-opslag
 • True Tone display technologie
 • Apple T2 chip
 • Touch Bar en Touch ID

De 13 inch MacBook pro heeft de volgende specificaties:

 • Een quad-core intel Core i5 en i7 processors met 2.7 GHz en Turbo Boost tot 4.5 GHz
 • Tot 16GB LPDDR3-geheugen
 • Intel Iris plus geïntegreerde grafische kaart met 1528MB eDRAM
 • Tot 2 terabyte SSD-opslag
 • True Tone display technologie
 • Apple T2 chip
 • Touch Bar en Touch ID

Zoals je ziet viel het model zonder Touch Bar en Touch ID af in 2018. Wil je toch een model zonder de Touch Bar, dan zul je naar het 2017 model moeten kijken; de 13 inch MacBook wordt verkocht zonder deze opties.

Upgraden, de moeite waard?

De verschillen tussen het 2017 model en het 2018 model zijn niet zo groot als de overstap van bijvoorbeeld de MacBook Pro 2015 naar de MacBook Pro 2016. Dus, gebruikt je een model van vóór 2016? Dan is het wellicht de moeite waard, als de Touch Bar, Touch ID, de grotere SSD-schijf en de verdubbeling in werkgeheugen je aanspreekt. Gebruik je het 2016 of 2017 model? Dan zullen alleen de echte power users aan een upgrade toe zijn. Wellicht kan je dan kijken naar de overstap naar een 2019 model MacBook Pro, deze gebruikt wederom een iets snellere processor, en er zijn wat verbeteringen doorgevoerd op het toetsenbord.
Wel dien je rekening te houden met de prijs, deze was in 2018 weer iets hoger dan voorheen.

Ging je voor een basismodel van de 13 inch MacBook 2018 toen deze op de markt kwam, dan was je minimaal zo’n €1500,- kwijt. Ging je voor het 13 inch model met de beste processor, 16GB werkgeheugen en 2 terabyte SSD-opslag, dan zat je al op €4349,-. Bij het 15 inch model was de instapprijs zelfs €2799,-. Koos je voor de 2,9 GHz processor in plaats van de 2,6 processor, 32GB werkgeheugen en 4 terabyte opslag, dan was je zelfs €7959,- kwijt. De in 2019 uitgebrachte MacBooks hebben een instapprijs van €2699,- (het 13 inch model) en voor het duurste exemplaar betaal je €7139,- (het 16 inch model met alle best beschikbare hardware aangevinkt).

Gelukkig is er een goedkopere optie!

Een MacBook Pro 2018 kopen bij Mac voor minder

Bij Mac voor minder kun je terecht voor een MacBook Pro 2018 (of een MacBook Pro 2019) voor een aanzienlijk lagere prijs. Maar maak je geen zorgen, er zit geen addertje onder het gras. De MacBook wordt geleverd inclusief minimaal twee  jaar garantie, een gloednieuwe oplader en het meest recente besturingssysteem. Je bent dus verzekerd van een geheel zorgeloze update naar het nieuwste van het nieuwste voor de laagste prijs die je kan vinden!

De MacBooks die verkocht worden zijn geheel nagelopen op eventuele technische problemen, en mocht er iets vervangen of verholpen zijn onder Apple’s fabrieksgarantie, krijg je altijd een officieel servicerapport meegeleverd bij je aankoop. Bij Mac voor minder ben je er dus altijd zeker van dat je een absoluut topapparaat aankoopt voor een uitzonderlijk lage prijs!

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.