Het verschil tussen de M1, M2 & M3-chips van Apple
5 december 2024

Het verschil tussen de M1, M2 & M3-chips van Apple

Apple Silicon M-chips. Wat zijn deze M-chips? Wanneer werd welke chip geïntroduceerd en wat zijn de verschillen tussen de M1, M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra, M2, M2 Pro, M2 Max, M2 Ultra, M3, M3 Pro en de M3 Max? Dit alles leggen wij in dit artikel haarfijn uit!

Van Intel-processoren naar Apple’s eigen Silicon M-chips

Apple besloot in 2020 over te stappen van Intel-chips naar hun eigen Apple Silicon M-chips. De overstap werd ingeluid met de lancering van de M1-chip in november 2020, die werd geïntroduceerd in de MacBook Air, MacBook Pro, en Mac mini

De M1-chip was meteen een succes en toonde indrukwekkende prestaties op het gebied van snelheid, batterijduur en multitasking. Wat de overgang soepel maakte, was Apple’s gebruik van Rosetta 2, een vertaalsoftware die het mogelijk maakte om oudere applicaties die waren geschreven voor Intel-chips, probleemloos te laten draaien op Apple Silicon.

De overstap werd in de daaropvolgende jaren gevolgd door de introductie van de M1 Pro, M1 Max en de M1 Ultra voor professionele gebruikers. Elk van deze chips bouwde voort op de krachtige basis van de M1, met meer kernen en betere prestaties.

Welke Apple M-chip heb ik nodig?

Als je overweegt welke Apple Silicon M-chip je moet kiezen, hangt dat af van jouw specifieke behoeften en het soort werk dat je op je apparaat wil doen. Apple biedt een reeks M-chips aan, van de M tot de M Ultra, en elke chip is ontworpen voor verschillende gebruiksdoelen, variërend van casual gebruik tot zware professionele taken.

Wanneer we het heel objectief bekijken kun je de gebruiksdoeleinden betreft de M-chip onder verdelen in:

Apple M-chip
(M1, M2 en M3)
Dagelijks gebruik en lichte taken.
Apple M Pro
(M1 Pro, M2 Pro en M3 Pro)
Professioneel werk, zoals fotobewerking, softwareontwikkeling en lichte videobewerking.
Apple M Max
(M1 Max, M2 Max en M3 Max)
Zwaar werk zoals 3D-modellering, 4K/8K videobewerking en grafisch intensieve toepassingen.
Apple M Ultra
(M1 Ultra en M2 Ultra)
De allerzwaarste professionele toepassingen, zoals grote rendering-projecten, AI, en wetenschappelijke berekeningen.

M1-chip (2020)

De M1-chip was de eerste in de Apple Silicon-reeks en markeerde een enorme stap weg van Intel. Het is een 8-core CPU (4 prestatie kernen, 4 efficiëntie kernen) en een geïntegreerde 7- of 8-core GPU.

Apple Silicon M1

Belangrijke kenmerken van de M1:

Architectuur: 5 nm-chip.
Transistors: 16 miljard.
Prestaties: Grotere energie-efficiëntie, verbeterde batterijduur en CPU-prestaties vergeleken met Intel-chips.
Centraal geheugen: 8 of 16 GB.
Bandbreedte geheugen: 68,25 GB/s.

Wanneer ga je voor de M1?

Beste voor: Dagelijks gebruik en licht professioneel werk.

Doelgroep: Gebruikers die een goede balans tussen prestaties en batterijduur zoeken, zoals studenten, casual gebruikers, en mensen die licht werk doen zoals tekstverwerking, browsen, lichte videobewerking en foto-aanpassingen.

Prestaties: Hoewel de M1 een geweldige stap vooruit was bij de lancering in 2020, is het nu meer een instapmodel in de M-serie. Het kan nog steeds prima functioneren voor lichte professionele toepassingen, maar als je zwaarder werk doet, is een krachtigere chip wellicht meer geschikt.

M1 Pro (2021)

De M1 Pro is ontworpen voor professionele gebruikers die meer rekenkracht (CPU) nodig hebben, bijvoorbeeld videobewerkers en programmeurs.

Apple Silicon M1 Pro

Belangrijke kenmerken van de M1 Pro:

CPU:8 cores of 10 cores.
GPU:14 of 16 cores.
Centraal geheugen: 16 of 32 GB.
Bandbreedte geheugen: 200 GB/s.

M1 Max (2021)

De M1 Max was destijds de krachtigste van de drie bij de MacBook Pro’s en bedoeld voor de echte veeleisende gebruikers, denk aan professionele videomakers, animators en softwareontwikkelaars.

Apple Silicon M1 Max

Belangrijke kenmerken van de M1 Max:

CPU:10 cores.
GPU:24 of 32 cores.
Centraal geheugen: 32 of 64 GB.
Bandbreedte geheugen: 400 GB/s.

Wanneer ga je voor de M1 Pro of M1 Max?

Beste voor: Zware professionele toepassingen.

Doelgroep: Professionals die werken met veeleisende software zoals videobewerking in 4K of hoger, 3D-rendering, en softwareontwikkeling. Deze chips bieden veel meer CPU- en GPU-kracht dan de basis M, waardoor ze ideaal zijn voor zware workflows.

Prestaties: De M1 Pro heeft tot 10 CPU-cores en 16 GPU-cores, terwijl de M1 Max dit uitbreidt tot maximaal 32 GPU-cores. Deze chips zijn bijzonder geschikt voor gebruikers die veel grafisch werk doen of zware applicaties draaien. De M1 Max biedt ook een grotere geheugenbandbreedte en RAM-capaciteit (tot 64 GB), wat perfect is voor multitasking en het verwerken van grote datasets​, 3D-modellen of 8K- videobewerking. 

M1 Ultra (2022)

De M1 Ultra werd geïntroduceerd om een ongekend niveau van rekenkracht en prestaties te bieden voor professionele gebruikers met extreem veeleisende workflows. Het combineert twee M1 Max-chips via Apple’s Ultra Fusion-technologie, wat resulteert in een 20-core CPU, tot 64-core GPU, en tot 128 GB RAM.

Apple M-chip, de M1 Ultra

Belangrijke kenmerken van de M1 Ultra:

CPU:20 cores.
GPU:Tot 64-cores.
Centraal geheugen: Tot wel 128 GB gedeeld RAM.
Bandbreedte geheugen: 800 GB/s.
Transistoren114 miljard

Deze chip is ontworpen voor taken zoals 3D-rendering, video-editing op 8K-niveau, machine learning, en andere intensieve computertaken. Je vindt de M1 Ultra terug in onder andere de Mac Studio en de Mac Pro.

M2-chip (2022)

De M2-chip bouwde voort op het succes van de M1 en verbeterde zowel de CPU- als GPU-prestaties.

Apple Silicon M2

Enkele upgrades waren:

Architectuur:Nog een 5 nm-chip, maar met een verfijnd ontwerp.
Transistors:20 miljard, een toename van 25% vergeleken met de M1.
CPU:18% snellere CPU-prestaties.
GPU:Tot 35% snellere grafische prestaties.
Centraal geheugen:tot 24 GB.
Geheugenbandbreedte:Groter, tot 100 GB/s, vergeleken met 68,25 GB/s bij de M1.

Beste voor: Verbeterde prestaties ten opzichte van de M1-chip voor dagelijks gebruik en semi-professioneel werk.

Doelgroep: Gebruikers die een stap verder willen gaan dan de M1 en werken met iets zwaardere applicaties zoals videobewerking, programmeer taken, of intensiever multitasking. De M2 chip biedt hierdoor een uitstekende balans tussen prestaties, energiezuinigheid en draagbaarheid voor een breed scala aan gebruikers.

Prestaties: De M2 biedt tot 18% snellere CPU-prestaties (processor) en 35% snellere GPU-prestaties (videokaart) dan de M1, wat handig is voor wie meer grafische kracht nodig heeft, zoals ontwerpers en lichte videomakers​. 

M2 Pro (2023)

De M2 Pro heeft meer rekenkracht en grafische kracht dan de M2, maar is niet zo extreem als de M2 Max of Ultra. Perfect voor de meeste professionele gebruikers.

Apple Silicon M2 Pro

Belangrijkste kenmerken van de M2 Pro

Transistors:40 miljard.
CPU:10- of 12-core.
GPU:Tot 19-core.
Centraal geheugen:tot 32 GB.
Geheugenbandbreedte:200 GB/s

M2 Max (2023)

De M2 Max heeft veel meer grafische kracht en is sneller dan de M2 Pro. Als je werkt met zeer zware software zoals 8K video-editing, complexe 3D-modellen, of hoge grafische prestaties nodig hebt is dit de chip voor jou.

Apple M-chip M2 Max

Belangrijkste kenmerken van de M2 Max

Transistors:67 miljard.
CPU:12-core.
GPU:Tot 38-core.
Centraal geheugen:Tot 96 GB.
Geheugenbandbreedte:400 GB/s

Wanneer ga je voor een M2 Pro of M2 Max?

Beste voor: Zeer intensieve workflows.

Doelgroep: Mensen die werken in film- en muziekproductie, grafisch ontwerp en wetenschappelijke simulaties. De M2 Pro en M2 Max zijn een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de M1-versies, met een snellere CPU en meer GPU-kernen.

Prestaties: Deze chips hebben verbeterde rekenkracht en energie-efficiëntie vergeleken met de M1-versies. De M2 Max biedt tot 38 GPU-kernen en tot 96 GB RAM, wat deze chip ideaal maakt voor professionals die werken met veeleisende grafische toepassingen en extreem grote bestanden​.

M2 Ultra (2023)

De M2 Ultra is de meest krachtige variant van de M2-chipreeks, gebouwd met behulp van Apple’s innovatieve chip-unificatie en UltraFusion-technologie. De M2 Ultra combineert twee M2 Max-chips, die zelf al zeer krachtig zijn, door ze met elkaar te verbinden via een super snelle interconnect. Dit zorgt voor enorme verwerkingskracht en bandbreedte.

Apple M-chip, de M2 Ultra

Belangrijkste kenmerken van de M2 Ultra

Transistors:134 miljard.
CPU:24-core.
GPU:Tot 76-core.
Centraal geheugen:Tot maar liefst 192 GB.
Geheugenbandbreedte:800 GB/s

De Apple M2 Ultra is te vinden in machines, de Mac Studio en de Mac Pro. Beide machines gebruiken de M2 Ultra vanwege de zeer hoge prestaties die deze chip biedt, en de uitmuntende GPU- en geheugenbandbreedte, waarmee ze perfect passen bij de high-end workflows van creatieve professionals, wetenschappers en bedrijven die veeleisende toepassingen draaien.

M3-chip (2023)

De M3-serie van Apple M-chip, geïntroduceerd in 2023 bestaat uit drie varianten: M3, M3 Pro, en M3 Max. Alle chips binnen de M3 generatie zijn 2 nanometer kleiner dan de vorige generaties. Hierdoor zijn de producten met deze chip nog meer verbeterd in hun prestaties en hun functionaliteit. Zo profiteren verschillende soorten gebruikers van deze verbeteringen in onder andere hun workflows. 

Apple Silicon M3

Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Architectuur:3 nm, wat zorgt voor kleinere en efficiëntere transistors
Transistors:25 miljard, een 25% toename vergeleken met de M2.
CPU:Tot 35% sneller dan de M1.
GPU:Tot 65% snellere grafische prestaties dan de M1, met ondersteuning voor hardwareversnelling zoals ray tracing.
Centraal geheugen:tot 24 GB.
Geheugenbandbreedte:100 GB/s

Wanneer kiezen voor een M3?

Beste voor: Innovatie en energie-efficiëntie professionals 

Doelgroep: Mensen die grafische intensieve taken en professionele workflows hebben. Vooral handig voor mensen die het belangrijk vinden om energiezuiniger te werken, verbeterde grafische prestaties willen en gebruik willen maken van snellere Wifi 6E. 

Prestaties: De M3-chip biedt tot 35% snellere CPU-prestaties en 65% snellere GPU-prestaties vergeleken met de M1. De Neural Engine is 60% sneller dan die van de M1, wat AI/ML workflows versnelt. Hoewel de M3 veel duidelijke verbeteringen biedt, is de upgrade van de M2 naar M3 minder drastisch dan van de M1 naar M3. 

M3 Pro (2023)

Apple M-chip, de M3 Pro

Belangrijkste kenmerken van de M3 Pro

Transistors:36 miljard.
CPU:12-core.
GPU:Tot 18-core.
Centraal geheugen:Tot 36 GB.
Geheugenbandbreedte:150 GB/s

M3 Max (2023) 

Apple Silicon M3 Max

Belangrijkste kenmerken van de M3 Max

Transistors:60 miljard.
CPU:14-core.
GPU:Tot 40-core.
Centraal geheugen:Tot 128 GB.
Geheugenbandbreedte:400 GB/s

Wanneer ga je voor de M3 Pro of M3 Max?

Beste voor: professionele creatievelingen, software-/video game-/AI- ontwikkelaars, professionele fotografen, architecten die veeleisende workflows hebben. 

Doelgroep: Gebruikers die het nieuwste en beste willen, met de verbeteringen van het 3nm-proces dat betere prestaties en energie-efficiëntie biedt. Deze chips zijn uitstekend voor grafisch intensieve taken, maar ook voor AI-verwerking en machine learning.

Prestaties: De M3 Pro & M3 Max zijn geschikt voor iedereen die geavanceerde grafische bewerkingen doet, zoals 4K videobewerking., softwareontwikkeling, en AI-toepassingen​.

Heeft mijn Mac een Silicon chip? 

Uitzoeken of jouw Mac beschikt over een Apple silicon M-chip? 

  1. Klik linksboven op het Apple-logo.
  2. Kies Over deze Mac.
  3. In het overzicht zie je de naam van de chip. Als er “Apple M1”, “M1 Pro”, “M1 Max”, “M1 Ultra”, “M2”, “M2 Pro”, “M2 Max”, “M3”, of een andere M-chip wordt vermeld, dan heb je een Apple Silicon Mac.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

We verkopen veelal ‘customer returns’. Dus apparaten die nieuw zijn verkocht en binnen de retourperiode zijn geretourneerd. Dat is het merendeel van ons aanbod. Veelal zeer weinig gebruikt, wijken niet af van nieuw. Dus niks refurbished, niks vervangen. Simpelweg weinig gebruikt.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden. In de meeste gevallen is dit een ‘open box’ product.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.