Form follows function, Apple’s drang naar dunner en minder
1 augustus 2018

Form follows function, Apple’s drang naar dunner en minder

Apple’s drang naar dunner en minder

“Form ever follows function” is een filosofie die de Amerikaanse architect Louis Henry Sullivan introduceerde, en die de basis vormde voor het functionalisme. In dit artikel lees je wat deze filosofie precies inhoudt en wat de reden is dat Apple van deze filosofie afwijkt. Daarnaast lees je over de gevolgen die dit heeft voor Apple’s producten en de gebruiker.

Betekenis filosofie en voorbeeld

In de architectuur betekende de filosofie “Form follows function” dat een gebouw in zijn vorm de beoogde functie of doel uit moest stralen. “Form” staat voor de uitstraling van het gebouw, “Function” staat voor de functie die het gebouw heeft. In design staat “Form” voor de buitenkant van een object. Hetgeen dat mensen zien en waar ze mee interacteren. “Function” reflecteert wat een gebruiker met het product kan doen of waar het voor gebruikt kan worden.

Een goed voorbeeld hiervan is een stoel. Het is voor de gebruiker direct duidelijk waar de stoel voor gebruikt kan worden. Een stoel met een leuning die achteruit staat is voor ontspanning, een bureaustoel voor iemand die moet focussen en zich gemakkelijk achter een bureau moet kunnen verplaatsen. Het product straalt zijn werking duidelijk uit en werkt intuïtief.

Designfilosofie in digitale wereld verschuift

Er lijkt in het digitale tijdperk een ommezwaai plaats te vinden, waarbij het uiterlijk van een product gebaseerd wordt op menselijk behoefte en gedrag. Tegenwoordig leven we in een wereld gevuld met digitale, computergestuurde producten. Voor designers is het daarom de uitdaging om mensen te helpen complexe digitale producten te gebruiken. Een goed design speelt hier een cruciale rol in, dit zorgt er namelijk voor dat een product makkelijk te gebruiken is.
Dankzij hedendaagse technologie kunnen ontwerpers oneindig veel functies kwijt in een digitaal product. Het gevolg hiervan is dat het uiterlijk van de meeste digitale producten geen relatie heeft met wat ze doen en kunnen.

Apple: form over function

Apple lijkt met hun producten een andere filosofie voor ogen te hebben. Als je kijkt naar de verkoopcijfers, lijkt er niets mis te zijn met Apple’s “design first”-strategie. Ze lijken “form over function” te verkiezen. Dankzij deze strategie zijn bijvoorbeeld alle poorten, van de MacBook Pro opgeofferd om ruimte te maken voor de 4 USB-C ingangen (een keuze waar een hoop “powerusers” niet blij mee is). Zonder het gebruik van dongles kan je niets anders aansluiten dan je oplader.
Ironisch genoeg is de ingang voor je oordopjes die ze bij de iPhones weggehaald hebben nog wel te vinden in de nieuwe serie MacBooks. Waar functies toegevoegd worden, wordt hardware weggehaald. “Less is more”, lijkt de benadering.

Het “less is more”-principe waar Apple in al hun producten naar neigt wordt onder andere vertaald naar steeds dunner wordende producten. De meest recente voorbeelden zijn het verwijderen van de headphone jack bij de iPhone-reeks, en het verwijderen van de poorten op de nieuwe serie MacBooks. Andere voorbeelden van het verwijderen van hardware dat niet zozeer neigde naar het slanker maken, maar focuste op strakker design:

  • Het verwijderen van de homebutton op de iPhone X.
  • De “knoploze” Magic Mouse, waarbij zelfs de oplaadpoort aan de onderkant zit zodat de muis er van bovenaf gestroomlijnd uitziet.
  • De Apple Pencil en de onhandig gepositioneerde oplaadpoort (zodat deze uit het zicht is).

Er wordt dan wel veel geklaagd over de aanpak van Apple ten opzichte van design, maar door design als uitgangspunt te nemen zijn er prachtige, innoverende producten op de markt gebracht. Apple’s marktaandeel liegt er niet om. Ze zijn er in de meeste gevallen in geslaagd een prachtig design te introduceren dat toch praktisch en makkelijk in gebruik is. Al is dat wel te danken aan een aantal compromissen die voor een bepaalde groep gebruikers erg vervelend kan zijn. De dunnere bezels en platte body’s van de nieuwe MacBooks zien er gelikt uit, maar gaan ten koste van de modulariteit, de vervangbaarheid van onderdelen.

Reparatie van nieuwe serie MacBooks

Een groot nadeel van de steeds dunnere Apple producten is daarom dat reparatie nagenoeg niet meer te doen is. iFixit geeft de MacBook een 1 op het gebied van reparatie. Er worden pentalobe-schroeven gebruikt bij de MacBook Pro, en bij de gewone MacBook wordt gebruik gemaakt van verzegelde schroeven. Het gehele batterij gedeelte en de speakers zitten vastgelijmd aan de behuizing, waardoor Apple bij een reparatie vaak de hele laptop vervangt in plaats van enkel het onderdeel waar het probleem zit. Bij de nieuwe MacBooks met Touch Bar zit de SSD-schijf vastgesoldeerd aan het moederbord, om ruimte te besparen. Het gevolg hiervan is dat bij een defecte SSD-schijf het moederbord ook vervangen zal moeten worden.

De nieuwe MacBooks van Apple zijn echter niet de eerste MacBooks waarbij componenten aan elkaar vastgelijmd- of gesoldeerd zitten. Bij alle MacBook Pro modellen vanaf eind 2012 zit zowel het toetsenbord als het trackpad en accu vastgelijmd aan de topcase. Wanneer je dus een probleem hebt met één van deze onderdelen zal het zeer waarschijnlijk zijn dat de gehele behuizing vervangen wordt.

Wanneer je een probleem hebt kan het vervelend zijn als je buiten de garantieperiode zit. Zelf repareren is hoogstwaarschijnlijk geen optie, dankzij Apple’s keuze om hun laptops steeds minder modulair te maken. Iets simpels als een kapotte toets kan ervoor zorgen dat je je MacBook een aantal dagen kwijt bent wanneer je langs Apple gaat, en dat ze een substantieel deel vervangen in plaats van alleen het kapotte onderdeel. Ze vervangen namelijk niet langer losse componenten, maar grote delen van de laptop wanneer er iets mis is. Als je nog gewoon garantie hebt, weet je in ieder geval dat je een vrijwel nieuw product terugkrijgt. Wanneer je echter buiten de garantie zit, wordt een defect onderdeel, hoe klein het ook is, een groot probleem omdat de vervangingskosten erg hoog liggen. Apple’s drang naar dunner zorgt ervoor dat het vervangen van onderdelen duurder wordt door de beperkte modulariteit.

Wat kan je van Mac voor minder verwachten

Wanneer je een MacBook koopt bij macvoorminder.nl kan je er dus zeker van zijn dat je een product ontvangt dat in absolute topstaat is. Eventuele problemen hebben we voor je verholpen en je zult er geen omkijken naar hebben. Daarnaast hebben alle Macs op de website minstens 24 maanden garantie, en in veel gevallen zelfs nog doorlopende Apple Care.

Daarnaast ben je verzekerd van een scherpe prijs en de mogelijkheid om binnen 14 dagen kosteloos te retourneren.

Bronnen:
UXdesign.cc How is Form Follows Function
New York Times artikel
ZDnet.com Apples Obsession of Form over Function

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.