Wat is macOS?
6 februari 2023

Wat is macOS?

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Dit draait sinds 2001 op alle Mac modellen. Het zorgt ervoor dat alles soepel werkt en dat je de Mac kan gebruiken. Elk jaar komt er een nieuwe versie van macOS. Dat zorgt voor nieuwe functies.

De macOS versies van de afgelopen 10 jaar

 • macOS Ventura (oktober 2022)
 • macOS Monterey (oktober 2021)
 • macOS Big Sur (november 2020)
 • macOS Catalina 10.15 (september 2019)
 • macOS Mojave 10.14 (september 2018)
 • macOS High Sierra 10.13 (september 2017)
 • macOS Sierra 10.12 (september 2016)
 • Mac OS X 10.11 El Capitan (september 2015)
 • Mac OS X 10.10 Yosemite (oktober 2014)

Welke versie kan mijn Mac aan?

Over het algemeen worden Macs zo’n 6 jaar (na introductie) ondersteund met de nieuwste versie van macOS. Een paar jaar oude Mac ontvangt dus nog jaren de nieuwste updates!

Laten we beginnen met macOS Ventura, de nieuwste versie van macOS.

 • iMac (2017 of nieuwer)
 • MacBook Air (2018 of nieuwer)
 • MacBook Pro (2017 of nieuwer)
 • MacBook 12 inch (2017 of nieuwer)
 • Mac mini (2018 of nieuwer)
 • Mac Pro (2019 of nieuwer)
 • iMac Pro

Heb je dus een machine van 5 tot 6 jaar oud? Dan kan je macOS Ventura installeren. Bij macvoorminder.nl verkopen we modellen vanaf 2020. Dat betekent dus dat deze tot zeker 2026, dus nog 3 jaar, voorzien zullen worden van de nieuwste macOS versie.

MacOS Monterey ondersteunt de volgende Macs

 • iMac (eind 2015 of nieuwer)
 • MacBook Air (begin 2015 of nieuwer)
 • MacBook Pro (begin 2015 of nieuwer)
 • MacBook 12 inch (begin 2016 of nieuwer)
 • Mac mini (eind 2014 of nieuwer)
 • Mac Pro (eind 2014 of nieuwer)
 • iMac Pro

Eigenlijk kan je stellen dat een Mac van 2015 of nieuwer nog macOS Monterey kan draaien. MacOS Monterey is de een-na-nieuwste versie en dus nog een heel actueel besturingssysteem! Je kan een 8 jaar oude Mac hebben en alsnog een actueel besturingssysteem draaien.

Als we dan nog een versie ouder gaan, naar MacOS Big Sur, dan zie je dat Macs vanaf ongeveer 2013 of nieuwer deze versie nog kunnen draaien.

 • iMac (2014 of nieuwer)
 • MacBook Air (2013 of nieuwer)
 • MacBook Pro (Late 2013 of nieuwer)
 • MacBook 12 inch (2015 of nieuwer)
 • Mac mini (2014 of nieuwer)
 • Mac Pro (2013 of nieuwer)
 • iMac Pro

Een tien jaar oude Mac kan dus nog steeds macOS Big Sur draaien.

Wat is de laatste versie van macOS?

Afgelopen oktober 2022 werd macOS Ventura geïntroduceerd. Dit is tot op heden de meest recente versie van MacOS. Als we terug kijken op de afgelopen jaren, zullen we – vermoedelijk – eind 2023 weer een nieuwe versie van macOS krijgen.

macOS Ventura

Wat is er nieuw bij macOS Ventura?

MacOS Ventura heeft een aantal nieuwe functies die jouw workflow op je Mac kunnen vergemakkelijken.

 • Stage Manager: Een nieuwe manier van window management
  Het is mogelijk om apps te bundelen in groepen en die als groep te openen. Je kan zelf bepalen welke ‘stage’ je naar voren roept door te klikken op de verschillende ‘stages’. Zo kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld alle openstaande documenten te bundelen onder één stage en bijvoorbeeld internet vensters (Safari, Chrome) onder een ander. Dit zorgt voor meer overzicht en een grotere focus op hetgeen je op dat moment bekijkt.
 • Continuïteitscamera: Altijd al jouw iPhone als webcam willen gebruiken voor je Mac? Met macOS Ventura kan dit! Je hoeft vanaf nu geen apps van derden meer nodig om dit te doen. Wel fijn als je geen ingebouwde camera hebt in een extern beeldscherm of de ingebouwde camera van de MacBook minder goed vindt.
 • Systeeminstellingen: De systeeminstelling zijn volledig veranderd wanneer vergeleken met alle voorgaande versies van macOS. Dezelfde layout en menustructuur van iOS apparaten is nu zichtbaar. Dat is dus een feest van herkenning voor velen die iPhone of iPad gewend zijn. Een belangrijke verandering is de menustructuur rondom de account instellingen (iCloud). Het is nu – zoals met iOS of iPadOS – mogelijk om direct ‘alle inhoud en instellingen’ te wissen en hierdoor de Mac in één handeling op de correcte manier te herinstalleren. Zo maak je een Mac dus heel gemakkelijk verkoopklaar en zorg je ervoor dat er netjes wordt uitgelogd uit de iCloud van gebruiker. Handig!

Met macOS Ventura is jouw Mac dus geheel up-to-date met de nieuwste functionaliteiten. En als het dan ooit zover komt om jouw Mac verkoopklaar te maken, dan maakt macOS Ventura dit heel gemakkelijk!

Op welke apparaten draait macOS?

Modellen benoemen als lijst (interne links naar productcategorie)

MacOS draait op alle Mac computers. Dus alle laptops of desktop computers van Apple.
Dat betekent dus de volgende modellen:

iMac
MacBook Air
MacBook Pro
Mac mini
Mac Studio

macOS Monterey

In oktober 2021 werd macOS Monterey geïntroduceerd. Het was een grote update voor macOS.

macOS Monterey

Een aantal functies die primeurde bij macOS Monterey waren o.a:

 • AirPlay naar een Mac. Dit maakt het mogelijk om via een AirPlay apparaat zoals een iPhone, muziek af te spelen naar een Mac. Zo kan je dus de ingebouwde speakers gebruiken van jouw Mac op content via een iPhone of iPad af te spelen.
 • Focus. Omdat we al meer dan genoeg afleiding hebben, is een beetje hulp soms wel welkom. Met de focus-functie, kan je zelf bepalen wanneer notificaties van applicaties aan jouw doorgegeven worden. Zo kan je ervoor kiezen om tijdens Focus tijden, geen enkele notificatie te ontvangen van applicaties. Handig!
 • Universal Control. Dit is een grote verandering voor macOS. Het maakt het mogelijk om moeiteloos bestanden te ‘slepen’ naar andere apparaten naast de Mac. Zo kan je dus een foto slepen naar de iPad rechts van de Mac. Net magie!

macOS Big Sur

In november 2020 werd macOS Big Sur geïntroduceerd. Op zich een vrij kleine update. Deze was vooral gefocust op notificaties en optimalisatie. Zo werd het bedieningspaneel toegevoegd zoals dit ook op iOS apparaten zit.

macOS Big Sur

macOS Catalina

Na Mojave werd in september 2019 macOS Catalina geïntroduceerd. Een grote update!

macOS Catalina

Naast een aantal nieuwe functionaliteiten, moesten we ook afscheid nemen van vertrouwde programma’s zoals iTunes. Want de tijden van iPods liggen ver achter ons.

Een aantal functies die primeurde bij macOS Cantalina waren o.a:

 • Sidecar. Gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac. Dit is draadloos en werkt ook samen met apps zoals Adobe Illustrator etc. Zo kan je met je Apple Pencil dus op de iPad werken terwijl je opslaat op de Mac. Cool!
 • TV en Podcast app. Dit zijn twee nieuwe apps die als vervanging dienen voor iTunes. Deze apps kennen we al van iOS apparaten. De TV-app bevat content die je kan kopen of huren. Of middels een abonnement kan bekijken. Zo is het ook mogelijk om Dolby Atmos content op de Mac te bekijken.

*Onder elke macOS jaar introductie valt een model, vernieuwing of andere update te vermelden. Doe dit waar mogelijk, waar kan een model met modeljaar om intern te kunnen linken naar de modeljaar pagina of de categorie

Veelgestelde vragen omtrent macOS:

Is macOS gratis?

macOS is een gratis besturingssysteem voor je Mac. Er zijn geen kosten verbonden aan updaten naar de nieuwste versie van macOS. Updates zijn kosteloos te downloaden.

Welke OS versie heb ik?

Dit kan je zien door te klikken op het Apple icoon linksboven in je beeldscherm. Klik vervolgens op ‘Over deze Mac’. Je kan dan direct zien welke versie van MacOS geïnstalleerd is.

Waarom kan mijn Mac niet updaten?

Wanneer er een update voor jouw Mac beschikbaar is, dan krijg je hiervan een melding op je Mac. Als je niet meer kan updaten, dan kan het zijn dat de nieuwere versie van macOS niet meer beschikbaar is voor jouw Mac. Op dit moment is macOS Ventura de nieuwste versie van macOS.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.