De zoektocht naar de beste MacBook voor mijn studie
20 augustus 2018

De zoektocht naar de beste MacBook voor mijn studie

De zoektocht naar de beste MacBook voor mijn studie

Het nieuwe schooljaar staat op het punt weer te beginnen. Tegenwoordig is voor vrijwel elke opleiding een goede laptop een must. Je zult deze laptop de komende jaren vaak gebruiken, dus is het belangrijk dat je voor een model kiest die aan al jouw eisen en die van je opleiding voldoet. In dit artikel vind je meer informatie over waar je naar dient te kijken bij het kopen van een nieuwe of tweedehandse MacBook. Daarnaast wordt er bij een aantal populaire HBO-studies een tip voor een mogelijke laptop gegeven die het best aan de eisen zal voldoen.

Waar begin je?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te bedenken waar je je laptop voor gaat gebruiken. Als je de MacBook alleen nodig hebt om notities te maken, kan je voor een goedkoper model gaan. Dient deze geschikt te zijn voor zwaardere programma’s, dan is het wellicht slim om voor een model met meer rekenkracht en opslagruimte te kiezen. Ook is het slim om na te denken of 13 inch of 15/16 inch model nodig hebt. Bij opleidingen waarbij je veel grafische werkzaamheden gaat verrichten is het zeker verstandig om voor een MacBook Pro 15 inch of MacBook Pro 16 inch te kiezen. Het is sowieso slim om voor een “future-proof” laptop te kiezen, iets waarin Apple’s MacBooks uitblinken. De meeste studenten zullen in ieder geval hun hele studie vooruit kunnen met de MacBook die ze in het eerste jaar van hun studie hebben besloten te kopen. Het viel me tijdens mijn opleiding op dat de meeste Windows-gebruikers er in het tweede jaar toch voor kozen de overstap te maken naar een MacBook.

Waarom kiezen voor een MacBook?

Wanneer je als student besluit te kiezen voor een MacBook hoef je je weinig zorgen te maken over virussen en weet je dat je verzekerd bent van een goede garantie zonder dat dit problemen met zich meebrengt. Daarnaast ben je bij een Apple product verzekerd van een uitzonderlijk goede bouwkwaliteit, dus weet je zeker dat je de komende jaren vooruit zal kunnen. Tevens zijn de laptops lekker licht, en zal je niet het gevoel hebben dat er een baksteen in je tas zit. Iets wat je veel Mac-gebruikers ook zult horen zeggen is “het werkt gewoon”, ze zijn over het algemeen een stuk betrouwbaarder dan een gemiddelde Windows-laptop of Chromebook. Daarnaast kan je op een MacBook ook gewoon Windows draaien met behulp van Boot Camp, mocht dit onverhoopt toch nodig blijken. Een ander voordeel van het kiezen voor een MacBook is de verkoopwaarde. Zelfs na vier jaar, de duur van de gemiddelde opleiding, zul je je MacBook nog voor een prima prijs door kunnen verkopen, mocht je besluiten hem niet meer nodig te hebben.

Aan welke criteria moet je laptop voldoen?

Natuurlijk is het handig om even goed na te denken over een geschikte keuze voor een MacBook waar je de komende paar jaar mee vooruit kan.
Kies je bijvoorbeeld voor de populaire HBO Geneeskunde, dan ben je prima af met een MacBook Air. Je zult hiervoor geen zware programma’s hoeven draaien, maar het is fijn als je batterij lang meegaat. Omdat de MacBook Air altijd bekend staat als hét model met de langste batterijduur, gaat deze het langst mee van alle modellen. Omdat deze óók is voorzien van het Retina beeldscherm, en is deze ook prima te gebruiken voor Netflix en Spotify wanneer je even geen zin hebt in het maken van je huiswerk.
Kies je voor een HBO Grafische Vormgeving, dan is een MacBook Pro een sterke aanrader. Voor deze studie zul je veel gebruik maken van Adobe, en Apple’s MacBooks draaien deze programma’s zonder enig probleem. Daarnaast kan je “pixel-perfect” werken zonder constant in- en uit te hoeven zoomen. Bij veel opleidingen is online te vinden welke eisen er aan je laptop gesteld worden en welke programma’s hij moet kunnen draaien. Bedenk ook of je de laptop vaak onderweg wilt gaan gebruiken. Een groter model MacBook, zoals de MacBook Pro 16 inch, kan namelijk ietwat onhandig zijn wanneer je deze bijvoorbeeld in de trein of onderweg wilt gebruiken. Maar is wel weer wat we adviseren wanneer je veel grafisch werk doet zoals bijvoorbeeld video editing. In zo’n geval, kan een MacBook Pro 16 inch ook een goede optie zijn.

Zet dus voor je op zoek gaat naar een laptop de volgende eisen voor jezelf op een rijtje:

  • Welk formaat scherm heb ik nodig?
  • Ga ik grafisch werk doen zoals foto of video editing?
  • Hoeveel werkgeheugen moet de laptop hebben?
  • Heb ik een groot intern geheugen nodig?
  • Wil ik de MacBook vaak onderweg gebruiken?
  • Wat is mijn budget?

Een favoriet bij ons, is de MacBook Air (M1, 2020) van €949. Dit model is perfect voor internetten, mail, tekstverwerking en statistische software zoals SPSS. Oh, en Netflixen kan ook perfect 🙂

Nieuw of tweedehands?

Als je je eisen op een rijtje hebt kun je gaan kijken voor een MacBook. Maar, kies je dan voor nieuw of tweedehands?
In de prijs zit natuurlijk een groot verschil. Helaas blijft het kopen van een tweedehands apparaat van een particuliere verkoper toch altijd een grote gok. Daarnaast zul je, als je tegen problemen aanloopt, bij een tweedehands laptop vaak geen garantie meer hebben. Dit zul je uit eigen zak moeten betalen.
Wanneer je bij Apple een nieuwe laptop koopt kun je gelukkig wel gebruik maken van studentenkorting. Dit scheelt op een MacBook Pro van € 1.999,- ongeveer 120 euro. Helaas blijft dit voor veel studenten nog vrij prijzig.

Koop de nieuwste tweedehands MacBook mét 24 maanden garantie bij Mac voor minder!

Gelukkig is er nog een tussenweg. Je kunt namelijk bij macvoorminder.nl een MacBook aanschaffen die in perfecte optische en technische staat verkeert. Zo heb je al een MacBook voor bijna 50% minder dan de nieuwprijs! Daarbij komt ook nog het feit dat je minimaal 24 maanden garantie hebt.

Terug naar blog overzicht

Lees ook onze andere artikelen

2 oktober 2023

Wat is macOS?

De zoektocht naar de beste MacBook voor mijn studie Het nieuwe schooljaar staat op het punt weer te beginnen. Tegenwoordig...

Dit artikel lezen Verder lezen: Wat is macOS?

Als je bij macvoorminder.nl een product aanschaft, is deze nieuw of als nieuw. Of je nu kiest voor een MacBook, Mac mini, iMac of iPad. We hanteren slechts 1 conditie: 5 sterren. Zo weet je zeker dat het áltijd exact is zoals het hoort.

Bij elk product tref je éen van deze condities:

Nieuw. Dit product is nieuw en zit in ongeopende verpakking.


Als nieuw. Dit  product wijkt – letterlijk – niet af van nieuw. Zowel optisch als technisch niet van nieuw te onderscheiden.


Als nieuw: verder toegelicht.

Als je een product kies met de conditie als nieuw, koop je een vrijwel nieuw product. Tóch lichten we graag per productgroep toe hoe we deze conditie omschrijven.

MacBook:

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen gebruikerssporen aanwezig zijn. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de conditie van de MacBook. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de MacBook niet in.

Dat betekent ook een perfect toetsenbord (als nieuw!) en beeldscherm. Ons uitgangspunt is dat wanneer je de MacBook voor je hebt, je niet het gevoel hebt dat deze ooit is gebruikt. We benaderen de conditie dus altijd vanuit het perspectief van de klant. Je ontvangt dus altijd een pérfect product.

De onderplaat/onderkant is het enige onderdeel waar wellicht lichte krasjes aanwezig zijn. Dit is haast niet te voorkomen.

Conclusie:


iMac

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Deze moet perfect zijn, anders kopen we de iMac niet in. Ook hier kan je ervan uitgaan dat deze perfect is. Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:


iPad

De gehele behuizing is als nieuw. Dat betekent dat er geen zichtbare gebruikerssporen aanwezig zijn. Bij de iPad is het vooral belangrijk dat het beeldscherm krasvrij is. Hier kan je dus zeker van zijn! Zal simpelweg niet afwijken van nieuw.

Conclusie:

Labels: kies de Mac die bij jou past

Het kan lastig zijn om de juiste MacBook te kiezen. Zeker wanneer je eigenlijk niet precies weet waar je moet beginnen. Wat heb je nou precies nodig?

We hebben inmiddels zoveel verschillende klanten voorzien van een MacBook dat we weten voor welk gebruiksdoel een Mac geschikt is.

Op basis van echte klantervaringen tref je hier onze labels.

Onze favoriet

onze-favoriet

Dit model biedt het beste ‘all-round’ pakket binnen de categorie. Het is een Mac die zich heeft bewezen en waar – wij – er veel van hebben verkocht. Je kan er vrijwel niet de mist mee in gaan.

Ze zijn – in hun categorie – gewoon een rocksolid optie. Een voorbeeld hiervan is de MacBook Pro 16 inch van €1.649,00 . Perfect voor grafisch werk zoals foto- én videobewerking. IJzersterke prestaties voor vrijwel iedereen. Daarom is dit ‘onze favoriet’.

Je kiest hierbij voor ‘value for money‘ of ‘prijs/kwaliteitverhouding‘. Het is een MacBook die zodanig goed geprijsd is voor de prestaties die worden geleverd, dat wij dit adviseren als onze favoriet.

Bij de ‘onze favoriet’ is een vergelijkbaar alternatief vaak een stuk duurder.

Nieuw in doos

Dit product is nieuw. Dat betekent dat de doos ongeopend is. Het product is niet uit de verpakking geweest!

Open doos

Dit product is als nieuw. De doos van dit model is geopend, echter is het product nog nieuw in de verpakking. In veel gevallen van ‘open doos’, ontvang je een nieuwe Mac waar enkel de folie van de doos af is.